Wapen Aalst

Wapen Aalst

16 juli 1817: “Zijnde van lazuur, beladen met drie eikels en vergezeld van drie hoorns en en pointe de letter A, alles van goud.”

Geschiedenis van het wapen
Van een gerecht van Aalst is sprake in 1325, schepenen worden genoemd in 1386 en een schependomszegel bestond al in 1394. Afdrukken hiervan zijn bekend uit 1452 en 1548. Dit zegel vertoonde een wapenschild met drie horens, waarboven een barensteel en in de schildvoet de letter A voor Aalst. Het wapen van de familie Van Horne-Perwijs was bijna hetzelfde, maar zonder de letter A.
In 1591 werd een nieuw zegel gesneden. Hierin verdween de barensteel uit het wapen en werden tussen de drie horens drie eikels geplaatst. De nieuwe heren uit het geslacht Van der Clusen voegden zodoende aan het oude wapen een symbool uit hun eigen wapen toe: de eikels. In de 18de eeuw werd een nieuw zegel gemaakt, zonder het jaartal 1591. In een brief aan de gouverneur der provincie uit 1815 beschreef de burgemeester het wapen uit het 18de-eeuwse zegel, dat bij diploma van de Hoge Raad van Adel van 16 juli 1817 werd bevestigd en is omschreven zoals hierboven.B

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 24010.
Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
 ‘Aalster dorpskleuren?’, Van Schild en Vaan VI (1999) 54.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Foto- en cameraploeg van het polygoonjournaal in actie tijdens het 60-jarig jubileum van Philips in 1951. Philips Company Archives | Beeldcollectie RHCe
Naam Aalst
Watermolen van Westerhoven geschilderd door Karel Vermeeren in 1984
images/hourglass.png

ZOEKEN...